V rámci mesiaca Frankofónie sa aj tento rok koná výnimočný festival Crème de la Crème 6, teda už šiesty ročník prehliadky francúzskeho filmového umenia. Na slávnostnom otváracom večere nemohol chýbať J.E.Christophe Léonzi, veľvyslanec Francúzska na Slovensku a v hľadisku nechýbalo mnoho známych tvárí. Po otváracom filme sa uskutočnil raut, kde všetci mohli ochutnať francúzske delikatesy, takže všetky mlsné jazýčky si prišli na svoje. Dobré jedlo a diskusia pri ňom – to je také typicky francúzske. A dňa 6. marca 2019 sa hostia výborne bavili, pochutnali si na lahôdkach francúzskej kuchyne a ako predjedlo mali, samozrejme, to najlepšie, čo si mohli priať – otvárací film festivalu – Verní neverní.
Ako to už pri tomto festivale býva, sála bola „natrieskaná“ do posledného miestečka a každý si našiel na sedadle milú pozornosť – balíček od spoločnosti Marionnaud. Ako inak, veď luxusné parfumy a kvalitná kozmetika – to je Paríž, to je celé Francúzsko. Spoločnosť FILM EUROPE, ktorá európske filmy na Slovensko prináša, bola vždy k svojim divákom štedrá. Tak ako aj po ostatné ročníky, skrátka a dobre, ani tento nechýbal balíček s milými maličkosťami. A veru mnohých aj zaujímal. Napríklad profesor Traubner, ktorý bol tiež v hľadisku so zvedavosťou pozeral – ešte pred prejavmi a premietaním otváracieho filmu, čo sa vo fialových taštičkách skrýva…
Samozrejme, keď sa kinosála naplnila, prišiel rad na privítanie divákov a príhovory pozvaných hostí. Osobne sa vždy teším na príhovor veľvyslanca, pretože nie je strojený, zároveň však je k veci a človek si z neho odnesie pozitívne myšlienky – či už sa zúčastňuje filmových, hudobných alebo iných kultúrnych podujatí. Ani tentoraz J.E. Christophe Léonzi nesklamal. Divákom sa prihovoril družne, ocenil spoluprácu a tradíciu festivalu a vďaka čaru jeho osobnosti bol jeho príhovor naozaj prívetivý a zaujímavý. K jeho vystúpeniam na verejnosti prispieva aj jeho osobný šarm, prirodzená inteligencia a prívetivý úsmev.
Ako hosť na festivale Crème de la Crème 6 sa zúčastňuje režisér Michel Ocelot, ktorého animovaná snímka Delili v Paríži, bude uvedená v rámci festivalu. V takomto družnom rozhovore pána Ocelota s veľvyslancom Francúzska na Slovensku, zachytil objektív fotografa počas otvorenia festivalu.
Otvárací ceremoniál festivalu Crème de la Crème 6 si nedal ujsť ani veľvyslanec Joachim Bleicker z Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko.
Publiku sa prihovorila aj výkonná riaditeľka spoločnosti Film Europe Slovakia, šarmantná a pohotová Lucia Gertli. Keďže generálny riaditeľ spoločnosti Ivan Hronec sa pre chorobu nemohol zúčastniť otváracieho ceremoniálu, plnohodnotne ho zastúpila pani Gertli. Jej prejavu nechýbala profesionalita, vyzdvihla rastúcu populárnosť francúzskej kinematografie a zároveň uviedla, že z európskych krajín je práve Francúzsko na absolútnej špičke čo sa týka produkcie filmov, ktorá má dokonca rastúcu tendenciu.
Slávnostný otvárací večer si nedalo ujsť množstvo známych tvárí, najmä z oblasti kultúry. Jednoducho, herci vedia, aká kinematografia bola, je a vždy aj bude výnimočná. V publiku sme stretli napríklad aj Richarda Stankeho.
Po všetkých prejavoch a odpremietaní filmu, sa množstvo hostí pustilo do diskusie o snímke. Mladý Louis Garrel, ktorý si v snímke zahral hlavnú úlohu a zároveň ju aj režíroval, má pred sebou nepochybne sľubnú kariéru. Hostia sa presunuli do neďalekého podniku, kde ich už čakali typické francúzske nápoje a jedlá – skrátka, samé delikatesy… Ako welcome drink, samozrejme, nemohlo chýbať šampanské…
Trúfame si odhadovať, že nikto skvelému welcome drinku neodolal a keďže medzi hosťami bolo mnoho známych tvárí, šampanské si vychutnal aj slovenský herec Ivo Gogál.
Francúzske makrónky – stačí toto slovné spojenie vysloviť a každý správny milovník sladkého už vie, aká vyhlásená pochúťka ho čaká. Francúzi boli vždy veľkí estéti – makrónky vás očaria nielen neodolateľným vzhľadom, ale aj lahodnou chuťou. A tie pestré farby! Samozrejme, na raute táto delikatesa nemohla chýbať.
A keď sme už pri delikatesách, ktoré sa na raute hosťom ponúkali, Francúzi milujú rozmanité druhy syrov a v kombinácii s hroznom. A pochopiteľne, popri jedle diskutujú. Nikam sa neponáhľajú, vychutnajú si aj niekoľko chodov, ale nikdy pri tom nesmie chýbať dobrý syr a dobré víno.
A dostávame sa k ďalšej lahôdke: slaný karamel. Konečne už aj v našich končinách ľudia postupne zisťujú, aká je to neskutočná delikatesa. Mimochodom, je faktom, že slaný karamel je skutočnou pochúťkou pre tých najväčších gurmánov. A to Francúzi naozaj sú. A ešte jedna perlička: slovo karamel pochádza z francúzskeho slova „caramel“, ktoré si Francúzi požičali od španielskeho slova „caramelo“. Mimochodom, dodnes je vo Francúzsku najpopulárnejší karamelový dezert, takže moderná verzia – slaný karamel, mal na raute zaslúžené miesto.
Ako sme už spomínali Francúzi sú veľkí gurmáni. Ale jedlo si vychutnávajú pomaly, s gráciou a dôstojnosťou. Rovnako si potrpia na kvalitné vína, ktoré nikdy nesmú chýbať. A to hlavné: diskusie. Milujú celé hodiny diskutovať na rôzne témy – či už o kultúre, politike, filozofii… Skrátka, k jedlu patrí dobrá nálada a dlhá konverzácia, v ktorej si nájde tému každý. Veď posúďte sami, ako to vyzeralo v družných debatách popri skvelom jedle…
Výnimku netvoril ani veľvyslanec J.E. Christophe Leonzi, ktorý sa spoločne s ďalšími hosťami na raute výborne bavil a hlavne – veľa diskutoval, ako sa na správneho Francúza pri jedle a dobrom víne patrí…
Zdroj foto: Adrián Žiška, Film Europe