Herečka Zuzana Fialová oslavuje okrúhle jubileum

Slovenská herečka, členka činohry SND ukončila hudobno-dramatický obor na Konzervatóriu v Bratislave a v roku 1998 herectvo na činohernej fakulte VŠMU.

Narodila sa 17. mája 1974 v Bratislave známemu slovenskému horolezcovi Ivanovi Fialovi. Študovala hudobno-dramatický odbor na konzervatóriu v Bratislave a následne divadelné herectvo činohernej fakulte VŠMU, ktoré absolvovala v roku1998. V tom istom roku sa stala členkou činohry SND. Pravidelne v ňom však hosťovala už od roku 1992. Jej prvou postavou v SND bola Júlia v inscenácii Shakespearovho textu Romeo a Júlia, no pokračovala pestrým radom ďalších úloh tak v SND, ako i v iných divadlách.


Divákom sa predstavila tiež napríklad v divadlách Štúdio L + S, Aréna, Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava. Pravidelne účinkuje v televíznych i vo filmových projektoch na Slovensku i v Českej republike, kde účinkovala i v pražskom Činohernom klube v inscenácii Molièrovho Mizantropa. Je držiteľkou viacerých ocenení či nominácií (tiež na Cenu Alfréda Radoka) a má i režijnú skúsenosť.

Okrem domovskej scény Činohry SND a ďalších divadiel Zuzanu Fialovú obsadzujú s obľubou režiséri do filmových postáv. Objavila sa napríklad aj vo filme Obsluhoval som anglického kráľa (2006) podľa predlohy Bohumila Hrabala a tiež v mnohých televíznych seriáloch. Pred kamerou stála prvýkrát, keď mala 15 rokov v roku 1989 vo filme Cyrila Valšíka Posledné hry, následne vo filme Ambro (1992). Mimoriadne blízky, priateľský, kolegiálny vzťah mala s Milanom Lasicom, po jeho boku účinkovala v seriáli Kriminálka Staré Mesto a spolupracovala s ním i na rôznych divadelných projektoch.


V hlavnej ženskej úlohe sme ju mohli vidieť vo filme Lidice z roku 2011 a keď sa nakrúcanie snímky skončilo, apelovala na verejnosť, že tento film by mal vidieť každý. Medzi divácky úspešné snímky, v ktorých Fialová účinkovala, patrí aj slovenský film Čiara (2017) režiséra Petra Bebjaka. Zuzana Fialová získala ocenenie za stvárnenie ženskej postavy v hlavnej úlohe na Festivale International du Film Policier de Liége v Belgicku. K cenám, ktoré získala, patria aj nasledovné.


Sme v pohode, Zuzana Fialová (Helene), foto Radovan Dranga

Ocenenia:
2003 – Talent roka
2004 – Cena Literárneho fondu za postavu Fatimy v inscenácii Arabská noc
2006 – OTO v kategórii herečka
2007 – OTO v kategórii herečka
2014 – Cena Literárneho fondu za postavu Zuny v inscenácii Karpatský thriller

Inscenácie v SND:
Tančiareň
Veľké šťastie (Otola Nivská)
Tak sa na mňa prilepila (Lucette)
Hypermarket (Eva)
Stratégie a rozmary (Araminta)
Valčík náhody (Žena)
Leonce a Lena (Guvernantka)
Tri sestry (Máša)
Anna Kareninová (Anna)
Tanec toreadorov (Mademoiselle de Sainte-Euverte)

Herecká filmografia:
1992: Najdúch
1993: Tanec lásky a smrti
1994: Vášnivé známosti
1994: Spoveď
1994: Muzikál
1999: Zborovňa
2001: Babí léto
2002: Zborovňa
2003: Zostane to medzi nami
2003: Záchranáři
2006: Pravidla lži
2006: Obsluhoval jsem anglického krále
2007: Ordinácia v ružovej záhrade
2007: Medvídek
2008: Jahodové víno
2008: Antonius a Kleopatra
2009: Tango s komármi
2009: Prípad nevernej Kláry
2009: Ako som prežil
2009: Profesionáli (2. séria, 4. epizóda: novinárka Iris)
2009: Keby bolo keby (TV seriál)
2009: Bratislavafilm
2009: Kriminálka Staré Mesto
2011: Zita na krku
2012: Panelák
2012: Pokłosie (poľský film)
2016: Tvoja tvár znie povedome
2019: Delukse
2019: Skleněný pokoj
2021: Slovania


Zdroj: redakcia mojakultura.sk
Foto: SND, TV JOJ

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Prosím zadajte svoj kommentár!
Prosím zadajte svoje meno